Teamzero Award 

“The Poetics of Home:

A Research on Hakka Culture and Daily Life”

Hong Kong 2019

FAR VIEW- Entrance & Landscape

He Xin Wu(何新屋) is a kind of Wei Long Wu(圍龍屋) in Huizhou-which is one of the typical settlement for Hakka people who live in GuangDong or FuJian. He Xin Wu used to consist of nine wei longs(liner living block) and defensive wall connected by several towers. This village is abandoned and collapsed because of population migration and lack of maintenance. Now, government and villagers started to repair some of them with concrete with fake brick texture. We choose an empty place near the boundary wall and embody to purpose a new design scheme for renovation. After a contextual investigation, we find a series of spatial elements as prototype-skywalk (defence system), living unit, the linearly curvy public realm and sectional relations among different space.

FAR VIEW- School & Farmland

Since it is a hollow village with lots of left-behind children and old people, we maximize the public space in our home, treating it as a social infrastructure that improve villagers’ life quality. We separate the whole building into two parts – upper level as living space and lower part mostly for the public. Mud is the beginning of our design. My father is a sculptor who is also a master of soil. The mud studio/school provides a workplace for him where he can teach local children about art and clay knowledge. We also embedded a library for our grandparent whom are both retired teachers. The library allow villagers to have a reading space in their leisure time. 

INSIDE VIEW- Mud studio and home

Rammed earth wall is most common structural elements in Hakka culture, however it is easily eroded by rain and make space darker. From the demand of space and low quantity of labour, we figure out a new method for earth construction to help villagers repair the village.  We change the rammed earth wall form bearing wall to shearing wall to stabilize the timer frame. In terms of mould design, we add two ladders on the two side which allow one person climb up to the top to ram earth. At the same time, two sticks at the bottom, consolidate the wooden-frame on the rammed earth wall. We use the small gap between the rammed wall and wooden column as wooden shelf and introduce skylight into the room. 
Structure as space and furniture. We wish to turn this space become a new prototype for HAKKA people in the future. 

INSIDE VIEW- Dining room & Living space

We ask ourself, what is home? 
My memory of home is more than just perception: the whine from mom; the sound of clay mixing from dad; the smell of wood when I entre home; noticing birds stand on the branch from the window; the shadow of furniture shaped by sunlight; cold marble floor etc. It is all about our daily life. The intention of design focus on enlarging the minutia of everyday life. The staircase provide individual space for the family while at same time they can still notice others’ activities. The combination of structure and furniture also create a relatively free plan that enhance the changeability and flexibility of space in which the lower level of home become an open space to the neighbours. 

FACTS

Second Prize

Teamzero Award

International Architecture Student Design Competition 2019

Instructor

Prof. Peter W. Ferretto

Students

WONG Yuk Tsin Beryl

ZHANG Fengji Freddie

Category

Competition