Goheung 2013

Pottery Museum

Genius Loci

The starting point for the new DONGBONG Museum is to create a harmonious balance between museum and context; where building and nature don’t compete or dominate but can work together.  For this reason we opted not to create a “object” type building but integrate a series of smaller buildings into the existing fabric, working with the “Genius Loci” of the site.

Traditional Village

The program is distributed into a series of houses that are scattered onto the landscape similar to how a traditional Korean Villages are formed, considering orientation, views, topography.  The position of each mass creates two important spacial phenomena:  firstly the in between spaces become the new public space of the museum accommodating facilities such as the lobby, circulation and viewing platform; secondly these spaces act as openings to the surrounding engaging visitors with the amazing natural beauty.

Landmark Roof

The clustered of “houses” becomes unified into a single museum building  by a roof system that both encloses the spaces and gives a strong sense of directionality to the visitors.  This new roof-scape in turn becomes the landmark gesture, acting as a gate to the visitors arriving to parking site.

Nature Journey

Building and Nature work together to create a synergy.  To enable this interaction  we have created a Pavilion walkway, a series of 7 pavilions scattered onto the site where people can be illuminated

FACTS

Competition Winning Entry

Design team

Peter W Ferretto   

Hyunsu Kim,

Sungyeol Choi   

Heeyoung Pyun

Sora Yoo 

Eunju Shin

Christina Lee

 

LOCAL ARCHITECT_U-TOP

Byeongbeom Yang 

Seunghoon Chae

Taewang Kwon

 

MUSEUM_MIRESEUM

Seogjung Choi  

Kisung Kang

Seungwhan Kim

 

INTERIORS_IDEST

Byungnam Kim  

Sumi Yoon

Seonyoung Lee  

Yangsik Woo

Area

9,000 m2

Category

Competition

Museum